Inspirerad av sina barns och barnbarns intresse för den traditionella etiopiska och eritreanska maten, har bokens författare Gennet Awalom valt ut recept och anpassat dem till svenska kök vad gäller mått och tillagningssätt. Resultatet har blivit en kokbok som tar oss med in i en ny värld av smaker och dofter.
I den etiopiska och etritreanska matkulturen är Berbere, den spanska pepparn, som är mald och blandad med över tio sorters kryddor, huvudkryddan. Den använder man i en mängd olika rätter och den ger maten dess speciella karaktär. Ett annat måste på det etiopiska och eritreanska matbordet är injera, som det kallas i Etiopien, eller Taita, som det kallas i Eritrea. Det är ett pannkaksliknande och syrligt bröd som har samma viktiga roll i kosthållet som potatis och ris har i Sverige.
Lycka till när du provar dig fram – våga laga kryddigt!
Gennet Awalom är född i Addis Abeba i Etiopien av eritreanska föräldrar som flyttade dit i mitten av 1920-talet. Sina första två år av högskoleutbildning fick hon på University College of Addis Abeba och American College for Girls i Kairo, Egypten. I USA tog hon BA i Home Economics vid Concordia College, Moorhead, Minnesota, och Bsc i Mass Communication vid Boston University, Boston, Massachusetts. Efter ett år på Lutheran Bible Institute i Seattle, Washington, återvände hon hem till Addis Abeba 1962.
I Etiopien jobbade Gennet Awalom på Ethiopian Nutrition Institute då under ledning av doktor (sedermera professor) Yngve Hofvander. Under större delen av sin tid i Addis Abeba var hon verksam i radioarbete på Yemissrach Dimts Radio (Radiostationen Evangeliets Röst ) med undervisning för barn och kvinnor. Hon kom till Sverige 1970 med sin familj anställd av SIDA för att undervisa svenska fredskårister i amarinja. I Sverige har hon arbetat med internationella biståndsfrågor i nästan 26 år, varav 18 år på Lutherhjälpens kansli i Uppsala.
Gennet Awalom är gift med pastor och docent Ezra Gebremedhin och är bosatt i Uppsala. Paret har tre vuxna barn och fem barnbarn.
Det finns inga presskommentarer tillgängliga just nu.