Fyra ålafiskare från den legendariska Ålakusten berättar. De representerar olika generationer och har delvis samma upplevelser, delvis väldigt olika av det ålafiske som en gång var ett av de största i Europa, men som idag är reducerat till en spillra. Tillgången på ål har minskat, och politiska beslut hotar nu den sista existensen av ett helt immateriellt kulturarv, med yrkeskunskaper som ärvts i generationer.
En gång, för inte så länge sedan, fanns det avsättningsmarknader för ål i både Sverige och Tyskland, och med en rad olika produkter som baserades på ål; rökt ål, inkokt ål på burk, rökt ål i olja och ålfärs i tub. Vi hör berättelser från ålakvassarnas och de stora ålproduktfabrikernas tid.
De fyra berättelserna representerar en spännvidd på över etthundra år, och en historisk utveckling på alla plan i socioekonomiska förutsättningar, landskapsbildens förändringar, kulturella sedvänjor, politiska trender, miljöhot, tillgångsutveckling och regelverk.
Dafvid Hermansson är bland annat lektor i historia och museichef på Kiviks Museum, som är Österlens äldsta museum, grundat 1890. Dafvid Hermansson sitter även med i styrelsen för Ålakustens kulturarvsförening, som i samarbete med Kiviks Museum har gett ut boken Ålafiskare från Ålakusten minns, genom ett dokumentationsanslag från Riksantikvarieämbetet bidrag för kulturarvsarbete. Dafvid Hermansson har tidigare gett ut ett antal skrifter i olika kulturhistoriska ämnen, såväl i egen regi, som för Kiviks Museum och i samarbete med Ålakustens kulturarvsförening.
Det finns inga presskommentarer tillgängliga just nu.