Ål en urgammal matkultur

Ål en urgammal matkultur

Maria Blombärg

Mat & dryck

Inbunden bok

180 sidor

ISBN-13: 9789151921037

Förlag: Artes Liberales Ab

Utgivningsdatum: 05.08.2020

Språk: Svenska

Nyckelord: Ål, Ålagille, kokbok, recept, Fiskrätter

Betyg::
0%
420,99 kr

inkl. moms / exkl. frakt

Tillgänglig

Din egen bok!

Bli författare med BoD och ge ut din bok och e-bok i bokhandeln.

Läs mer
ÅL! Denna älskade och kontroversiella fisk, som skapar så mycket debatt, forskning och frågor. Sedan åtminstone bronsåldern har människan aktivt fiskat ål, kanske ännu längre. Och på medeltiden infördes de drätter, som än idag styr och reglerar fisket längs Ålakusten. Ålen är uppskattad för sitt rika näringsinnehåll av nyttigt fett, Omega 3, D-vitaminer och proteiner. Och så är det ju så himla gott, i alla former!
Vattenkraftsturbinerna runt om i Sverige hotar att utrota ålen för gott, liksom de många miljögifterna, predatorerna säl och skarv och det oreglerade glasålsfisket i Medelhavet. En liten, hårt reglerad rest av ålafisket finns kvar, bland annat längs den mäktiga Ålakusten från Åhus till Stenshuvud. Tack och lov finns det ännu några ålafiskare kvar som kan hantverket bakom att fiska ål och föra traditionen vidare.
I den här boken har Maria Blombärg, legendarisk ålakäring med många ålagillen bakom sig, samlat en mängd recept som hon utvecklat. Alla recept har kärleken till ålen som sin viktigaste ingrediens. Läs, njut och testa själv!
Maria Blombärg

Maria Blombärg

Maria Blombärg, den legendariska ålakäringen från Yngsjö, som i boken "En åla-kär-ings kåserier" talade fritt om ål och den svenska ålpolitiken, kommer här med sin kokbok om ål, som ju är en urgammal matkultur. Kärleken till ålen och med hundratals ålagillen bakom sig talar för många goda och en del annorlunda ålrecept.

Det finns inga presskommentarer tillgängliga just nu.

Skriv din egen recension
Logga in här för att lämna en recension.
Search engine powered by ElasticSuite